Vandaag besteld, morgen in huis. meer info

Shop nu, betaal later met klarna-logo
Gratis verzending vanaf €70

Zoek in onze winkel

Dit gedeelte heeft momenteel geen inhoud. Voeg met de zijbalk inhoud toe aan dit deel.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Hoe houd je je hond koel tijdens warm weer?

  • 7 min lezen

 

Nu de zomer weer voor de deur staat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet oververhit raakt. Honden kunnen niet zweten zoals wij dat doen en raken sneller oververhit, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele tips om je hond koel te houden tijdens warm weer:

 

Zorg voor voldoende water

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je hond koel te houden tijdens warm weer is zorgen voor voldoende water. Honden hebben altijd toegang nodig tot schoon drinkwater, maar tijdens warm weer is dit nog belangrijker. Zorg ervoor dat je hond altijd een schaal vers water heeft en vervang het water regelmatig, zodat het koel blijft.

Als je hond graag buiten is, overweeg dan om meerdere waterbakken in de tuin te plaatsen, vooral als je meerdere honden hebt of als je een grote tuin hebt. Dit zorgt ervoor dat er altijd water binnen handbereik is voor je hond, waar hij ook is in de tuin.

Sommige honden vinden het leuk om te spelen met water en kunnen worden aangemoedigd om meer te drinken door een waterspeeltje te geven, zoals een waterfontein of een waterbak met een fonteintje erin. Dit maakt het drinken van water voor je hond leuker en kan hem aanmoedigen om meer te drinken. 

Als je op reis gaat met je hond, zorg er dan voor dat je voldoende water bij je hebt en neem een draagbare waterfles en kom mee. Er zijn ook speciale waterflessen en kommen voor honden verkrijgbaar die je gemakkelijk kunt meenemen tijdens wandelingen en uitstapjes.

Onthoud dat uitdroging een ernstig probleem is voor honden, vooral tijdens warm weer. Let op tekenen van uitdroging, zoals lusteloosheid, verminderde eetlust en donkere urine, en neem contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je hond uitgedroogd is. Door ervoor te zorgen dat je hond altijd voldoende schoon drinkwater heeft, kun je helpen voorkomen dat hij oververhit raakt en uitgedroogd raakt.

 

gratis Witte En Bruine Hond Liggend Op Gras Close Up Foto Stockfoto

Laat je hond op de koele plekken rusten

Als het warm weer is, is het belangrijk om je hond op koele plekken te laten rusten. Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, dus ze hebben het moeilijker om af te koelen. Het is dus belangrijk om je hond te helpen bij het reguleren van zijn lichaamstemperatuur.

Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot een koele en schaduwrijke plek om uit te rusten. Dit kan een schaduwrijke plek in de tuin zijn, of een koelere kamer in huis. Als je huis geen airconditioning heeft, overweeg dan om een ventilator te gebruiken om de lucht te laten circuleren en je hond koel te houden.

Honden kunnen ook afkoelen door te rusten op koele oppervlakken. Leg een koelmat in de tuin of in huis waar je hond op kan liggen, of leg een natte handdoek neer om op te rusten. Je kunt ook bevroren flessen water in een handdoek wikkelen en deze in de buurt van je hond leggen, zodat hij kan afkoelen terwijl hij rust.

Als je met je hond gaat wandelen, vermijd dan het heetst van de dag en kies voor koelere momenten, zoals 's ochtends vroeg of' s avonds laat. Zoek tijdens de wandeling naar schaduwrijke routes en vermijd het lopen op hete oppervlakken zoals asfalt.

Let op tekenen van oververhitting bij je hond, zoals hijgen, kwijlen, overmatig likken en lusteloosheid. Als je merkt dat je hond oververhit raakt, breng hem dan onmiddellijk naar een koele en schaduwrijke plek en geef hem wat water om te drinken. Raadpleeg een dierenarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

 

Door ervoor te zorgen dat je hond altijd op koele plekken kan rusten, kun je helpen voorkomen dat hij oververhit raakt en uitdroogt tijdens warm weer.

 

gratis Foto Die Van Hond Op Gras Legt Stockfoto

Beperk de wandelingen

Het is belangrijk om de wandelingen van je hond tijdens warm weer te beperken. Wanneer het buiten te warm is, kan het lichaam van je hond oververhit raken tijdens fysieke activiteit zoals wandelen, rennen of spelen.

Probeer de wandelingen te beperken tot koelere momenten van de dag, zoals 's ochtends vroeg of' s avonds laat. Zoek schaduwrijke routes en vermijd het lopen op hete oppervlakken zoals asfalt. 

Het is ook belangrijk om de lengte en intensiteit van de wandelingen aan te passen aan de warmte. Verminder de duur van de wandelingen en houd je hond in de gaten op tekenen van oververhitting. Als je merkt dat je hond oververhit raakt, breng hem dan onmiddellijk naar een koele en schaduwrijke plek en geef hem wat water om te drinken.

In plaats van lange wandelingen, kun je je hond ook binnen vermaken met activiteiten die minder intensief zijn, zoals puzzels en speeltjes. Dit helpt niet alleen om je hond koel te houden, maar biedt ook mentale stimulatie en voorkomt verveling.

Als je hond tijdens warm weer toch tekenen van oververhitting vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor professionele hulp. Met deze tips kun je je hond helpen om koel te blijven tijdens warm weer en de kans op oververhitting en uitdroging verminderen.

 

golden retriever with water droplets

Geef je hond verkoeling

Er zijn verschillende manieren om je hond verkoeling te geven tijdens warm weer. Hier zijn een paar tips:

Nat maken: Maak je hond nat met koel water. Dit kan bijvoorbeeld door hem te besproeien met een tuinslang of een waterfles met een verstuiver te gebruiken. Let er wel op dat je het water niet te koud maakt, want dit kan het lichaam van je hond te snel afkoelen en dat is niet goed voor de gezondheid van je hond.

Koelmat: Een koelmat is een mat die je in de koelkast of vriezer kunt leggen en die ervoor zorgt dat je hond een koele plek heeft om op te liggen. Dit kan helpen om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen.

Hondenzwembad: Als je hond van water houdt, kan een hondenzwembad een geweldige manier zijn om hem verkoeling te geven. Zorg wel dat je het zwembad in de schaduw zet en ververs het water regelmatig.

Natte handdoek: Een natte handdoek kan ook verkoeling bieden. Leg de handdoek op een koele plek en laat je hond erop liggen. Je kunt ook een natte handdoek om de nek van je hond leggen.

IJsjes: Je kunt ook zelf hondenijsjes maken door bijvoorbeeld yoghurt te mengen met fruit en dit in een ijsvorm te gieten. Dit is niet alleen verkoelend, maar ook nog eens gezond.

Let er wel op dat je niet te veel gebruik maakt van ijsblokjes, want hierdoor kan de lichaamstemperatuur van je hond te snel dalen. En zorg er altijd voor dat je hond niet te lang in de volle zon ligt.

 

gratis Persoon Met Zwart Wit Siberische Husky Stockfoto

Let op de ademhaling

Het is belangrijk om tijdens warm weer ook goed op de ademhaling van je hond te letten. Honden kunnen namelijk oververhit raken en last krijgen van hittestress. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hijgen en snelle ademhaling.

Als je merkt dat je hond erg hijgt en moeite heeft met ademhalen, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Breng je hond naar een koele plek, geef hem wat water en bel indien nodig de dierenarts.

Je kunt ook regelmatig de ademhaling van je hond in de gaten houden door te kijken naar zijn borstkas. Als deze erg snel op en neer beweegt en je hond heel erg hijgt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Zorg dat je hond rustig kan liggen en geef hem eventueel wat verkoeling, zoals een natte handdoek of koelmat.

Houd er rekening mee dat sommige honden, zoals brachycefale rassen (honden met platte snuiten), gevoeliger zijn voor hittestress en ademhalingsproblemen. Houd deze honden extra goed in de gaten tijdens warm weer en vermijd zware inspanningen.

Let dus niet alleen op de lichaamstemperatuur van je hond, maar ook op zijn ademhaling. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft, ook tijdens de warme zomerdagen.

 

gratis Hond In Voertuig Stockfoto

Laat je hond nooit achter in een warme auto

Het is belangrijk om je hond nooit achter te laten in een warme auto. Zelfs als het maar voor even is, kan de temperatuur in een auto snel oplopen en kan je hond oververhit raken. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

Een auto kan binnen enkele minuten al snel opwarmen tot een gevaarlijke temperatuur, zelfs als het niet extreem warm is buiten. De temperatuur in de auto kan wel oplopen tot meer dan 50 graden Celsius, terwijl het buiten maar 25 graden is. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, waardoor ze hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen reguleren. 

Laat je hond dus nooit achter in een auto, zelfs niet als de ramen op een kier staan of als je denkt dat je maar even weg bent. Neem je hond liever mee uit de auto en zorg ervoor dat je hem op een koele plek kunt achterlaten als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen.

Als je toch een keer je hond in de auto moet achterlaten, zorg dan dat de auto op een veilige en schaduwrijke plek staat en laat de airconditioning aan staan. Maar nogmaals, het is beter om je hond helemaal niet achter te laten in een auto tijdens warm weer.

Onthoud dus: laat je hond nooit achter in een warme auto, zelfs niet voor een paar minuten. Het kan zijn leven kosten.

 

Conclusie

Het is belangrijk om je hond koel te houden tijdens warm weer, om te voorkomen dat hij oververhit raakt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het zorgen voor voldoende water, het laten rusten op koele plekken, het beperken van de wandelingen en het geven van verkoeling. Ook is het belangrijk om de ademhaling van je hond in de gaten te houden en hem nooit achter te laten in een warme auto.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en veilig blijft tijdens warm weer. Vergeet niet om altijd de signalen van oververhitting in de gaten te houden en indien nodig direct contact op te nemen met een dierenarts. Zo kun je samen met je trouwe viervoeter genieten van de zomermaanden!